Balkaya Alabalık Çiftliği
Biraz Balkaya Alabalık Çiftliğinden bahsetmek isterim. Bizim gitmekten çok zevk aldığımız, (abonesi olduğumuz diyebilirim) çiftlikte ve çevresinde bol bol oksijen depolayıp huzur bulduğumuz, keyifli ve eğlenceli olduğu kadar dinlendirici, sakinleştirici etkili bir mekan.
1989 yılında açılan ve Trakya’nın ilk projeli alabalık tesisi olma özelliğine sahip çiftlik, o günden bu güne alabalık üretimine ve canlı alabalık satışına devam ediyor. 2009 yılında hizmet vermeye başlayan restoran bölümü kılçıksız (fileto) tava alabalık servisi sayesinde tam bir balık düşmanı olan Ecem’e, balığı sevdirdi ya çorak bir arazide bile olsa bizim için vazgeçilmez bir mekan olurdu eminim 🙂
Peki nerede bu tesis? Kırklareli’nin Vize ilçesine 24 km, Saray’a 29 ve Kıyıköy’e 11 km mesafede, Balkaya ve Aksicim köyleri arasında Yenesuyu Mevkii’nde, Yenesuyu Deresi’nin ve Yenesuyu Köprüsünün hemen yanında, asfaltın kenarında bulunuyor. Biz kendi aracımızla gitmeyi tercih ediyoruz, alternatif bir ulaşım yöntemi var mıdır emin değilim. Her nereden geliyor olursanız olun, yavaş yavaş doğayı içine sindire sindire yol almanı tavsiye ederiz.
Restoran bölümü bizim için oldukça tatmin edici. Bize dağ evi ambiansı yaşatan kapalı alanının bir kısmı yaz aylarında açılabilen bir branda ile çevrili. İçerisinde 2 adet odun sobası mevcut. Kış aylarında burada olursanız, alabalığının yanında odun sobasının üzerinde kızarmış ekmek istemeyi unutmayın deriz. Biz bu şansa henüz nail olamadık malesef. Fakat 2020 kışı için listemize dahil ettik..
Biraz da bahçesinden bahsetmek gerekirse; şirin çardaklarda alabalığımızı bitirdikten sonra Emrah koca bir demlik çayı minik ailesine servis ederken, hemen yan taraftaki oyun parkında koşturan Ecem’i izlemek aşırı keyif verici benim için. Sizde bir altın top yoksa bile, inanın diğer tüm çocukları izlemekte oldukça keyifli, doğayla içiçe olan bu mekanda zaten keyifle seyredilecek bi dünya manzara var… Dahası, sadece çocuklar değil, yetişkinler içinde bir eğlence alanı oluşturmak adına 2 langırt masası ekleyivermişler.
Oyun alanının az ilerisinde ve giriş bölümünde tuvaletler bulunuyor. Restoranın sakin olduğu zamanlar için oldukça temiz, kalabalık olduğu zamanlar içinse kötü değil diyebiliriz. İçerilerinde genel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz herşey mevcut.
Ayrıca namaz kılanlar için tesiste mescitte bulunuyor.
Fiyatlar konusunda bilgi veremeyeceğim malesef, toplamda çok büyük rakamlar ödemedik ama tek tek fiyat bilgisi almakta hiç aklıma gelmedi. Bir sonraki gidişimde konumuzun bu bölümünü güncelleyeceğim. İlgilenenler için bir not düşmek isterim; tesiste alkollü içecek satışı yok.
Biz karnımızı doyurup, keyfimizi yaptıktan hemen sonra çevreyi keşfe çıktık.. Yenesuyu Köprüsünden geçip, Yenesuyu Deresi etrafında küçük bir yürüyüşle oldukça keyifli vakit geçirdik.
Yaz aylarında sabah erken gelip derenin kenarına piknik örtünü serip güzel bir kahvaltı yapmak, oyunlar oynamak veya kitap okuyup dereyi seyretmek, akşam yemeğini alabalık çiftliğinde yedikten sonra dönmekte güzel bir seçenek olabilir.
Biz minik ailemizin anılarını biriktirmek için bir seyir defteri oluşturduk. Unutmak istemediklerimizi defterimize satır satır yazarken, sevdiğimiz bir mekan hakkında nacizane görüşlerimizi de paylaşmak istedik. Sürçü lisan ettiysek affola.
Bir gün bir yerlerde karşılaşmak ümidiyle…